12 HASZNOS TANÁCS, AMIT JOBB HA MEGFOGADSZ, MERT MEGMENTHETI AZ ÉLETEDET!

Képek Admin Monday 15th October 2018

Nap mint nap számos veszélynek vagyunk kitéve. Egészen addig nincs is semmi probléma, amíg váratlanul nem találjuk magunkat egy életveszélyes helyzetben, de ha mégis megtörténik, akkor jobb ha felkészültek vagyunk, ugyanis akadnak olyan veszélyes szituációk, amelyeket kellő ismerettel és óvatossággal bizony könnyedén elháríthatunk. Az alábbiakban most ehhez szeretnénk néhány rendkívül hasznos tanácsot nyújtani…

Ne mobilozz miközben sétálsz, pláne ha forgalmas helyen vagy, ugyanis az agyunk nem képes egyszerre figyelni a kijelzőre és a környezetünkre, emiatt figyelmen kívül hagyhatja a ránk leselkedő veszélyeket.

Csak azután fújd fel a mentőmellényt miután elhagytad a repülőgépet, ezt a légiutaskísérők is elmondják a felszállás előtt, de mindenképp tartsd észbe. Az ok elég logikus: Ha egy süllyedő gépben vagy és felfújod a mellényt, a levegő felnyom az utastér plafonjához, és szinte képtelen leszel kiszabadulni a repülőből.

Tanuld meg a Heimlich-féle fogást, amellyel egyszerűen megmentheted a fulladástól a környezetedben élő emberek bármelyikét. Jobb kezünket formáljuk ökölbe, helyezzük a köldök magasságába, bal kezünkkel kulcsoljuk át a jobb csuklónkat és egy magunk felé és fölfelé irányuló hirtelen “kanalazó” mozdulattal nyomjuk fel a rekeszizmot.

Mindig legyen nálad valamilyen allergia elleni antihisztamin tabletta. Akiknek nem volt még allergiás rohama, vagy bármilyen allergiás tünete azok nem is gondolnak rá, de egy allergiás roham bármikor lecsaphat rád vagy másokra, még akkor is, ha egyáltalán nem számítasz rá. Különösen fontos, ha a természetbe vagy hosszú utazásra készülsz!

Ha véletlenül kigyullad a konyhában az olaj akkor semmiképp ne próbáld meg vízzel eloltani, mert azzal csak táplálod a tüzet! Ehelyett zárd el gyorsan a tűzhelyet, és tegyél a serpenyőre fedőt! Ezzel elzárod az égést tápláló oxigént.

Ha bármi mélyen a testedbe szúródik például egy kés vagy akár egy faág soha ne húzd ki! Nagy valószínűséggel a penge vagy bármilyen egyéb tárgy elzárja a vérzést, így ha eltávolítod a sebből, fokozódhat a vérzés, amelynek életveszélyes következményei lehetnek. A legfontosabb, hogy még tovább csökkentsd a vérzést például egy szorítókötéssel a beszúródott tárgy körül.

Tűz esetén próbálj meg minél közelebb kerülni a padlóhoz, ne állva futkossál. Ugyanis tűz esetén a legnagyobb fenyegetést nem maguk a lángok, hanem az égésből keletkező szén-monoxid gázok jelentik, amelynek sűrűsége könnyebb a levegőénél, ezért felfelé száll. Hogy elkerüld a mérgező gázok belélegzését, törekedj arra, hogy minél alacsonyabban hagyd el a veszélyes területet.

Ha bajod esik egy nyilvános helyen, akkor egyetlen egy embertől kérj segítséget, ne többtől egyszerre. A válasz egy pszichológiai jelenségen alapszik, amelyet úgy neveznek, hogy felelősség megoszlás elmélet, vagy Járókelő-effektus. Ennek lényege, hogy minél többen tudnának segíteni egy rászorulónak, annál kisebb az esélye, hogy segít neki valaki. Ha viszont egyetlen ember van tisztában azzal, hogy tőle várunk segítséget, ő mindent meg fog tenni azért, hogy segítsen rajtunk.

Mindig ha egy új kocsiba ülsz állítsd be helyesen a visszapillantótükröket. Állítsd be az oldalsó tükröket úgy, hogy a kocsit oldala alig látszódjon, a középső tükör pedig tökéletesen mutassa az autód mögötti utat. Így minimalizálhatod a holtteret, amelyet nem láthatsz.

Sohase pánikolj be ha egy tűzesetben találod magadat! A legrosszabb amit tehetünk egy tűzvész esetén az ha bepánikolunk, hagyjuk hogy úrrá legyen rajtunk a félelem és lefagyunk. Készüljünk fel arra, hogy bármikor bekövetkezhet egy váratlan vészhelyzet, és ilyenkor hideg fejjel kell viselkedni. Célszerű a sűrűn látogatott épületek menekülési útvonalait bemutató térképeit tanulmányozni és megjegyezni, hogy ne éles helyzetben kelljen kibogarásznunk, hogy merre is tudunk menekülni!

A repülőgép balesetek 80%-a felszállást követő 3, illetve a leszállást megelőző 8 perc során következik be. Ilyenkor célszerű a lehető legéberebbnek lenni, és észben tartani a vészhelyzet esetén teendőket.

Legyünk tisztában az emberi test tűrőképességeivel és ne próbáljuk meg átlépni őket, mert biztosan veszítünk! Több tanulmány is kimutatja, hogy egy átlagos személy 3 percig bírja ki levegő nélkül, 3 napig marad életben víz nélkül, és 3 hétig élelem nélkül.

7.8 ezer Megosztás
  • Hasonló bejegyzések
  • Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.