2017. Szeptember 1-től minden 50 év felettit komolyan érintő változás lép életbe! Közel 2 millió ember érintett! Erre számítson ha elmúlott 50 éves >>> tájékozódjon itt!

Cikkek Admin Wednesday 14th November 2018

FIGYELEM! SZEPTEMBERTŐL MINDEN 50 ÉV FELETTI MAGYART ÉRINTŐ VÁLTOZÁS JÖN! 1,8 MILLIÓ EMBERT ÉRINT! ITT TÁJÉKOZÓDHAT! FONTOS!

Ősszel indul az ingyenes program: 1,8 millió magyarnál előzheti meg a rákot
Végre országossá válik a halálozási statisztikákat vezető rák szűrése.Az Emberi Erőforrások Minisztériuma arról számolt be, hogy országossá terjesztik 2017 őszétől a vastagbélszűrési programot, összesen 6,57 milliárd forint áll rendelkezésre az uniós és magyar forrásból megvalósuló szűrésekre.Azt is elmondta Balog Zoltán miniszter, hogy az a célja a kormánynak, hogy növelje az egészségben megélt életévek számát, valamint szeretné csökkenteni a korai halálozást.

EU-szinten több korai elhalálozás van itthon

A miniszter kitért arra, hogy Magyarország még mindig elmaradásban van a korai halálozást tekintve európai összehasonlításban, annak ellenére, hogy emelkedett a születések és csökkent a halálozások száma. Viszont javulás tapasztalható a magyar adatokban, ha az egészségben eltöltött évek számát vizsgáljuk, ez egyre jobban közelít az Európai Unió átlagához. Ez 2014-ben 61,8 év volt, míg a 2014-es magyar adat 60,8 év volt. Ettől függetlenül még mindig nagy problémát jelent itthon korai halálozás és feltétlenül javítani kell ezen a helyzeten. Éppen ezért is terjesztik országos szintre az eddig pilot programként működő vastagbélszűrést.

Évente tízezer megbetegedésÉvente tízezren betegednek meg vastagbélrákban Magyarországon, és közel fele a betegeknek életét veszti. Azt szeretnék elérni az új szűrési programmal, hogy csökkenjen legalább 10%-kal a halálozási arány. Például Csehországban a végbélrák okozta halálozást, a célzott szűréseknek köszönhetően harmadával tudták csökkenteni, a megelőzésben ugyancsak előrelépést jelenthet, ha egyes gyógyítási folyamatokba a felsőfokú végzettségű szakápolók is bekapcsolódhatnak.

Fontos az egészségtudatos nevelés isA kormány az egészségtudatos nevelést is a szűrések mellett fontosnak tartja , ezért írnak ki különböző pályázati programokat. Ezek a szabadidősportok mellett, még fókuszba helyezik a tudatos gyógyszerfogyasztást valamint az egészséges táplálkozást. 20 szűrőbuszt állítanak szolgálatba 2017 végéig, valamint 7 milliárd forintot fordítanak a menzák megújítására is.

A népegészségügy terén áttörésre van szükségArról beszélt Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, hogy a népegészségügy területén is áttörést kell elérni, ennek pedig a prevenció legjobb eszköze, ugyanis hiába költenek a szakellátásra 800 milliárd forintot meghaladó összeget, ha nem történik áttörés a népegészségügy területén nem lesz áttörés, mert akkor a kihívásnak az ellátórendszer nem tud megfelelni.

Esélyt adnak arra a komplex szűrési programok , hogy nyerésre álljon az ország ebben a harcban, de ez teljesen esélytelen a prevenció nélkül. Hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos az egyéni felelősség is, mert az egészségi állapot nagyban függ attól, hogy ki milyen életmódot folytat.

Országos lesz a vastagbélszűrési programSzentes Tamás országos tisztifőorvos azt is elmondta az országossá terjesztendő vastagbélszűrési programról , hogy a háziorvosokon keresztül elsősorban az 50-70 éves korosztályt szólítják majd meg. Kétlépcsős lesz a folyamat, először csak székletmintát vizsgálnak, és abban az esetben, ha a laboreredmény indokolja, csak akkor kerül sor a kolonoszkópos vizsgálatra.

Kétévente kell megismételni a vizsgálatot. Ez az érintett korosztály összesen 1,8 millió embert jelent, és 2021-ben, ha lezárul az uniós program, azután a magyar kormány fogja finanszírozni a vastagbélszűrést. A háziorvosoknak akkortól kötelezővé tennék a programban való részvételt. Jelenleg a plusz finanszírozásért a programba a háziorvosok jelentkezhetnek..

5.3 ezer Megosztás
  • Hasonló bejegyzések
  • Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.